ARCTIC MIRAGE
DE KUNST VAN HET LUISTEREN
Onze cultuur is primair ingesteld op visuele waarneming. We weten veel van de geschiedenis dankzij verhalen die we visueel hebben doorgegeven. Zoals geschreven teksten, schilderkunst en grottekeningen. We zijn pas een relatief korte tijd in staat om het geluid goed vast te leggen en te bewaren. Soundscape Ecology is een nieuw veld van onderzoek waar de akoestische relatie tussen de geofonie, biofonie en anthrofonie wordt onderzocht. Geluid kan gebruikt worden om de gezondheid van een ecosysteem in beeld te brengen. Wij willen door middel van geluidskunst en film een brug slaan tussen wetenschap en kunst richting het publiek. Wij willen mensen hun zintuigen prikkelen door ze met een nieuw perspectief de wereld te laten zien en horen.
De Noordpool in een eindeloos inspirerend gebied. Ogenschijnlijk niemandsland. Rauwe natuur. Dit gebied staat momenteel in de belangstelling door het veranderende klimaat. Er is een toename aan geluiden die wij als mens toevoegen aan het geluidslandschap onder water. Wat voor effect hebben deze geluiden op het onderwaterleven?
Waar is dit begonnen? Bij de film Onder Water. In 2019 maakte Tristan Visser samen met Jeroen van de Bovenkamp en Esther Kokmeijer de documentaire ‘Onder Water – De Zoektocht naar het Geluidslandschap in Zee’. In deze film onderzoekt Tristan de mogelijkheid om met een walvis te communiceren door middel van muziek. Met een gitaar lokte Tristan naar een reactie van een Bultrug aan de westkust van Groenland. Betekend het dat de dieren onderwater onze geluiden horen en daarop reageren?
bekijk de teaser
Tristan Visser
Wanneer wordt geluid beschouwt als muziek? Op dit grensvlak speelt Tristan in zijn geluidswerken. De relatie tussen mens en de zee is een terugkerend thema is zijn werk. Met een onderzoekende instelling wil hij mensen beter laten luisteren naar het geluidslandschap om hun heen. Hij presenteert zijn werk in de vorm van audiovisuele producties, live performances en ruimtelijke geluidsinstallaties.
Hij is in 2018 afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.
In 2019 reisde Tristan Visser voor het eerst naar Groenland om te onderzoeken of het mogelijk is om via muziek te communiceren met een walvis. Het resultaat is te zien in de documentaire ‘Onder Water – De Zoektocht naar het Geluidslandschap in Zee’. Als vervolg daarop maakte hij een geluidsontwerp voor de tentoonstelling ‘Louis Apol op Nova Zembla’ in Panorama Mesdag, Den Haag. In 2021 maakte hij een geluidsontwerp voor de tentoonstelling ‘Bloed, Zweet en Walvistraan’ in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.
JEROEN VAN DE BOVENKAMP
Video en film inzetten als doorgeefluik voor inspirerende en motiverende verhalen, dat is waar Jeroen zich dagelijks mee bezig houd. Video en film is één van de beste manieren om verhalen tot een groter publiek te richten. Jeroen is afgestudeerd multimedia specialist van de HBO bacheloropleiding communication and Multimedia Design. Parttime werkzaam als video-en film bij zorgorganisatie Fier: het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Daarnaast werkzaam voor zijn eigen bedrijf ‘Lange Krullenbol’ met verschillende film-en video projecten.
Één van zijn laatste film projecten bracht hem naar een verhaal over twee oceaan roeiers die meedelen aan een wedstrijd om de Atlantische Oceaan over te roeien en hiermee geld op te halen en bewustzijn te creëren voor de problematiek rondom plastic vervuiling in zee. Voor het maken van deze film stak hij ook zelf de oceaan over met het zeilschip ‘Windfall’.
Jeroen is een sociale creatieve maker, altijd op zoek naar nieuwe verhalen om vast te leggen voor de camera en te delen met de wereld.
De noordwest passage
Al eeuwen hebben ontdekkingsreizigers zich proberen te wagen aan de legendarisch route: de Northwest Passage. Een zee route van Groenland, langs Canada naar Alaska. Dit is een veel korte route dan die van Kaap Hoorn of Kaap de Goede hoop, zolang al dat ijs niet in de weg zou liggen. Het is een route waar sommige verdwaalden, op het ijs vast liepen of zelfs verdwenene. Tot Amundsen in 1903 de weg vrij maakte. Maar een korte periode is deze zee route bevaarbaar vanwege het ijs. Nog maar weinig hebben de route durven te bevaren met een zeilboot, zover we weten hebben in totaal maar 300 zeilboten deze route afgelegd. Het reizen met een zeilboot geeft ons de kans op dit gebied in geluid en in beeld vast te leggen op een manier waar de natuur niet aantasten en lastig vallen.
Mae West
De Mae West is de zeiljacht van André Speet die met zijn vele jaren zeil en reiservaring ons op zijn boot mee nam door de Noordwest Passage. De Mae West is erop gemaakt om in dit klimaat te varen en het ijs te kunnen trotseren. Een stalen 14.40 meter S-spant met een lange kiel en twee masten. Vernoemt naar de Amerikaanse actrice uit de vorige eeuw.
Tijdens de reis in augustus en september 2022 bestond de crew uit kapitein André Speet, Jeannie Zortman, Tristan Visser en Jeroen van de Bovenkamp
Wat zijn we aan het maken
Arctic Mirage gaat verder waar Onder Water is gebleven. Een artistieke interpretatie van het Arctisch gebied boven de poolcirkel. Vanaf Groenland naar Alaska passeren we door de Noordwest Passage door de Canadese Fjorden en eilandgroepen. Wij willen dieper ingaan op het thema hoe de mens met zijn geluid invloed heeft op de natuur. En wederzijds, het effect van geluiden uit de natuur op de mens. Het resultaat zal te horen zijn in het album wat ik ga uitbrengen. Over het proces van hoe dit album tot stand is gekomen maak ik samen met Jeroen van de Bovenkamp een film. In deze film gaan we dieper in op de thematiek die we willen aankaarten. We gaan samenwerken met verschillende kunstenaars om een vertaling te maken hoe de opgenomen geluiden effect hebben op ons als visueel ingestelde mensen. Dit zal in de documentaire te zien zijn in een scene waar we een kunstenaar wie synesthesie heeft, een audiofragment laten schilderen.
Wat ik wil bereiken met dit project is dat ik mensen meer wil laten focussen op het geluidslandschap om hun heen. Om te verbinden met een plek door er naar te luisteren.
Muziek album
Het album Arctic Mirage zal de reis door de Noordwest Passage in geluid en muziek vertalen. Een aantal muzikale interacties in Canada worden verwerkt tot nieuwe composities. Een bibliotheek aan field recordings gemaakt in Groenland, Canada en Alaska vormen de basis van de soundscapes. In de studio gaat Tristan deze geluiden op experimentele wijze combineren met muziek tot nieuw werk.
Film
Hoe leg je een landschap, een gebied en zijn mensen vast in geluid en hoe weet je mensen hiermee te raken. Dit is de zoektocht waar Tristan is ingedoken tijdens de reis in augustus. Tristan zijn verhaal en het avontuur van het varen van de Noordwest passage heeft Jeroen vast gelegd en wordt vertaalt in een film die we in 2023 gaan presenteren.
performance
We zijn een live performance aan het ontwikkelen om met geluid, beeld en een live muzikaal optreden van Tristan het verhaal van de reis door de Noordwest passage over te brengen. Hiermee neem Tristan je live mee als hij een brug slaat tussen kunst en wetenschap om bewustwording creëren over geluid onder water.